söndag 20 januari 2013

Syskonkärleken flyter fram

Sykonmys på sjukhuset 16/1
Bus i snö och sol 20/1
E trött efter operation
   


  En vecka i vårt nya liv innehåller mycket. Från sjukhus med Ebbe som är sängliggande med som mest sju slangar ut från den lilla kroppen (räknar in brachyterapin). Från skrik av ont, brachyterapi och långa dagar på sjukhus. Till strålande sol, gnistrande snö och bus i snö. Buset vill inte ta slut där. Ebbe vill göra som Algot hoppa i soffan. Göra de vanliga busen. Hoppa ned från soffan. Sspringa runt. Vi får jaga honom och hålla i handen, lugna ned och hitta nya lite lugna bus. Han är faktiskt ny-opererad.
Vilken återhämtningförmåga en liten kropp har.

Helgen har varit en soppans helg. Ebbe har inte fått äta något som inte flytter. Vi andra fick vackert hänga med (då vi inte mumsa på en massa saker som E inte får äta). Soppa, milkshake, yogurt, nypoppa och varmchoklad. Ebbe åt bara lite av detta. Vi fick ändå jaga honom med sondmaten. Pumpen fungerar inte så bra. Vi får springa efter honom med en sondspruta och ge manuellt. Det är en rolig syn när vi springar runt. Ebbe skriker om vi är för långsamma. Det gör ont i sonden då. Idag fuskade vi med det flytande på vår utflykt i solen. Ebbe fick en liten bit macka. Ebbe njöt massa. Han åt den långsamt och noggrant. I morgon måndag får han äta som vanligt igen. Ebbe, och vi andra längtar. Ett liten bagatell är att han ska fasta på morgon inför sövning och strålning och de nästkommande 10 vardagarna. Det blir mycket sjukhus nu igen. När man är inne en tag på sjukhuset träffar vi många familjer. Både de vi sett tidigare och känner och ”nya”. Jag känner så mycket med dessa ”nya”. Jag minns känslan, van-makten och rädslan. Den matas av med tiden men bultar ständigt under ytan. I avdelningens kök görs försök att ingjuta lite hopp. Vi börjar bli ”gamla” och invanda på avdelning.

Storebror Algot har varit med mycket denna vecka. Det är fungerar förvånansvärt smidigt. Det är mysigt och glädjande. Jag måste dock erkänna att det var skönt att få en säng för sig själv när Fredrik och Algot åkte hem för lite fredagmys hos vänner. Det blir trångt att sova fyra personer på två sjukhusängar. Varav den minsta kräver lite mer utrymme pg av alla slangar. Det finns så mycket kärlek mellan dessa Algot och Ebbe. Det får mig och andra att lee. Det sitter tätt i hopp i sängen och kollar på film. De leker , pratar, bråkar , skriker åt varandra och kramas. När Ebbe vaknar efter en sövning och Algot och Fredrik åkt hem vrålar han ”ALGOT ALGOT ALGOT.”


 

Brachyterapi slangar stoppas in i "knapparna på Ebbes mage. Det kliar tycker Ebbe. Vi lämnar rummet och kommer tillaka efter några minuter. Ebbe tyker det är lite läskigt men accepterar det utan problem. Vi pratar i en högtalare till honom. Vill han oss något tittar han upp mot kameran och pratar.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar