söndag 30 juni 2013

Vad en storebror måste stå ut med

Algot är en stolt storebror till Ebbe. Sedan Ebbe föddes har han varit en fantastiks store bror. Klok, lugn och omhändertagande.
 Han fick inte en lillebror utan en Ebbe. Att ha en Ebbe i Algots liv är det bästa. MEN vad en klok, lugn och omhändertagande storebror måste utstå  när lillebror plötsligt blir sjuk.
Han oroar sig på sitt sätt. Funderar. Kan Ebbe dö? Vad händer om Ebbe dör? Svåra, onda frågor från vår 5 åring. Frågar jag inte ljuger kring. Frågor som jag genuint tror att barn ska ha ärliga svar på. Ärliga med en trygg ram och plan ifall det svåra skulle hända. Det som inte får hända. Men kan hända. Förklarar och försöker ge korta ärlig svar. Betonar att vi alltid kommer ha varandra. Oavsett vad.

Det svårare frågorna är bara i  bland. Oftast är det vardag. Vi har ingen aning hur mycket det grubblas i det tysta. Vardagen till cancersjuk lillebror är alltid. Det innebär många, många missade saker. Att ofta komma i andra hand. På riktigt. För att föräldrarna måste. Inte alls för vi vill. Att vara storebror till en cancer sjuk innebär att ge sin sista godisbit till lillebror för att få tyst på lillebror. Att vara storebror innebär att missa förskola och lek med vänner. Missa för att hänga med sjukhusbesök. Missa en massa lek med med vänner för att undvika smittor. Smittor som kan vara farliga för lillebror. Att han en cancersjuk lillebror innebär att vända i dörren på sin inskolningsdag i skolan. Det går vattkoppor! Vattkoppor som Ebbe inte bör ha just nu. Vattkoppor gör att Algot missar sin sista månad på förskolan. Sin sista tid på dagis. Missar tid och lek med sin bästa vän M. Han är en klok storebror. Då jag anar en sorgsenhet över allt det missade gör det så ont. Ondas gör det kanske för att han aldrig gnäller över det. Han bara accepterar.

Det finns lärdomar och vinster i att vara en storebror till en cancersjuk lillebror. Jag vägrar att bara grotta i det svåra. Det skulle för mig vara ett totalt slöseri av detta året som gått.  En storebror lär sig också. Utvecklas. Lär sig om livet. Att det inte alltid är så enkelt. En store bror är den som fick den sjuka lillebror att skratta för första gången på en månad. Och fortfarande minns det. Storebror får extra tid med underbara barnvakter. Extra tid med far och mor föräldrar. En storebror får just nu mycket tid tillsammans med sin familj.  Ledighet från juni till augusti. Att få vara tillsammans med lillebror och förälder. Lillebror och Storebror som på många sätt är det bästa vänner. Så tajta. För mig blir det glädje som lappar igen sorgsenheten över allt det storbror missar, nästan. Helt försvinner den inte. Jag får stå ut med att glädje och sorgsenhet går hand i hand.

1 kommentar: